Neem contact op via mail
 Stokrooie-Hasselt

Zwitserse Witte Herders

witte herder pup | ben ik geschikt en heb ik voldoende tijd voor de pup

Helaas komt het steeds vaker voor dat mensen overwegen om een hond/pup aan te schaffen, zonder van te voren na te denken of ze wel alle aandacht en tijd kunnen besteden aan de opvoeding van hun nieuwe huisgenootje, met als gevolg dat het pupje hiervan weer de dupe wordt en ter herplaatsing wordt aangeboden. Het is onnodig om hier eigenlijk bij te vermelden dat dit niet optimaal is, want zo moet hij in de belangrijkste fase van zijn leven, de zg. socialisatiefase alweer verhuizen naar nieuwe baasjes. 

zwitserse witte herder pups te koop

Wanneer u overweegt om een Zwitserse Witte Herder pup aan te schaffen is het wellicht verstandig om u het volgende af te vragen: 

 1. Staan alle familieleden 100% achter de keuze om een hond aan te schaffen? 
 2. Bent u bereid om energie en tijd te steken in de opvoeding, welke vooral het 1e jaar veel tijd in beslag neemt, zodat uw pup opgroeit tot een stabiele en evenwichtige Zwitserse Witte Herder? 

U dient o.a. rekening te houden met: 

 1. De zindelijkheidstraining: na het slapen, na het eten, tijdens het spelen moet uw pupje soms plassen. Dit is niet 3 keer per dag, maar zeker 10 keer per dag als ze nog klein zijn. 
 2. De benchtraining: bij de juiste aanpak zal uw pupje snel door hebben dat schreeuwen niets oplevert, maar sommige pups hebben een volhardend karakter en kunnen soms uren krijsen in de bench. Bij de verkeerde aanpak, zoals toegeven aan het gekrijs, zal het gedrag alleen maar verergeren. Dus even doorbijten door die zure appel, want de bench is een veilige plek en u hebt even de tijd voor u zelf als uw pupje in de bench is. 
 3. Vernielen: het is normaal dat een pup overal met zijn tandjes aanzit. Wij hebben onze handen om alles te verkennen, een pup moet dan doen met zijn tandjes. Uiteraard wilt u niet dat uw pupje aan uw dure meubels knaagt. Zeker de eerste tijd vraagt het veel energie om uw pup te leren wat hij wel en niet mag. Indien uw pup de bench gewend is en u heeft even geen tijd om hem in de gaten houden is dit de manier om te voorkomen dat hij aan uw spullen zit. 
 4. Socialisatie: de belangrijkste socialisatiefase is van 3 tot 12 weken. Vanaf de 3e tot de 8e week is de fokker verantwoordelijk dat deze periode zo positief mogelijk verloopt en de pup al een goede start mee krijgt. Vanaf die 8e week is de nieuwe baas verantwoordelijk voor een verder goed verloop van de socialisatie en dient ervoor te zorgen dat de pup zoveel mogelijk positieve ervaringen gaat opdoen, uiteraard wel op een gedoseerde en verantwoorde wijze. Dus niet de pup op een overvol marktplein mee laten lopen, terwijl hij nog nooit in zo’n mensenmassa is geweest. Hij dient hierbij begeleid te worden, dus rustig op de arm nemen en alles bekijken. Als hij er aan toe is om zelf te stappen, dan geeft hij dat wel aan. Benader nieuwe dingen altijd van op afstand en verklein de afstand als de pup er aan toe is. 
 5. Na die 12 weken begint eigenlijk de volgende periode in zijn leven, nl. die van terughoudendheid en vluchtgedrag. Nu is het zaak om ook deze periode positief te laten verlopen en hem verder kennis te laten maken met de grote wereld. 
 6. Veel mensen zijn van mening dat na die belangrijke socialisatieperiode er niets meer gedaan moet worden met de pup, maar dit is absoluut een verkeerde gedachte. Een hond dient eigenlijk altijd “gesocialiseerd” te worden. Als uw pupje met 12 weken de markt gewend is en u daarna nooit meer naar de markt gaat, zal hij wederom onder de indruk zijn als u na 1 jaar weer eens een markt bezoekt. Honden die alleen maar in de tuin worden gehouden, zullen voor alles wat zich daarbuiten afspeelt onder de indruk zijn als ze daarmee geconfronteerd worden en dat kan zich uiten in blaffen naar alles wat beangstigend is voor hem. 
 7. Daarbij speelt natuurlijk ook het karakter van uw pupje een grote rol. Niet alle pupjes van een nest zijn even stabiel. De ene pup heeft wat meer begeleiding nodig als de andere. De fokker zal u zeker adviseren over uw pupje en ook de uitslag van het karaktertestje is meestal al een goede richtlijn hoe u te werk moet gaan met de opvoeding. 
 8. Indien u geen tijd hebt om uw pup een gedegen socialisatie aan te bieden, is het misschien beter om te wachten totdat u wel hiervoor tijd kan vrijmaken. Want uiteindelijk wilt u toch een stabiele en aangename hond, die u overal mee naar toe kunt nemen! 
 9. Hebt u oppas voorzien voor als uw pupje eens langer alleen moet blijven? Het is zeker in de puppytijd niet aan te raden om de pup lang alleen te laten zonder toezicht. 
 10. Houdt u rekening met de onkosten? Denk hierbij aan voer, dierenartskosten, speeltjes, aanschafkosten bench/mand en eventuele onvoorziene uitgaven. 

 

Een hond is een geweldige kameraad voor het leven en veel mensen die hier kennis komen maken zien het rustige gedrag van onze honden, maar dat gedrag is te danken aan het werk van vele uren opvoeding en training. Dit komt echt niet vanzelf en ondanks mijn jarenlange ervaring moet ik hier ook veel energie in steken. Ook ik leer nog altijd dingen erbij, die ik dan probeer toe te passen in de training. Ik deel heel graag mijn ervaringen met mensen die zich 100% bewust zijn van hun keuze om een hond in huis te nemen.

 

WITTE HERDER PUP AANSCHAFFEN

   Denk dus goed na en ga niet impulsief te werk