Neem contact op via mail
 Stokrooie-Hasselt

Zwitserse Witte Herders

witte herdershond | info over de koop van een pup

Wij krijgen regelmatig mails om verdere informatie en hieronder vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen. Kijk bij onderstaande onderwerpen voor meer info over onze manier van werken.

Wij geven geen prijs  door via mail of telefoon, want de mails/telefoontjes met enkel de vraag: "wat kost een pup bij jullie?" zijn talrijk en worden ook niet meer beantwoord!
Indien u interesse heeft voor de aankoop van een pup en er is nog een plaatsje vrij op de wachtlijst, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en krijgt u alle verdere informatie, waaronder ook de prijs medegedeeld.
Wanneer u besluit om een hond aan te schaffen, moet u zich ervan bewust zijn dat dit onkosten met zich meebrengt. Het is niet alleen de aanschafprijs waar u rekening mee moet houden. Terugkomende kosten zoals verzorging, voeding, dierenartskosten, zijn kosten die jaarlijks terugkomen.
De gemiddelde pupprijs bij de fokkers in Europa ligt tussen de 1400 en 2500 euro en soms nog hoger.
Waarom zijn die verschillen nu zo groot:

 1. de broodfokkers kunnen hun pups goedkoper verkopen, want zij zullen geen dure gezondheidsonderzoeken doen bij hun fokhonden en doen verder niets voor het welzijn van hun honden. Als het maar geld opbrengt. U kunt geluk hebben met zo'n hondje, maar in de meeste gevallen geldt hier: goedkoop = duurkoop. Want die pupjes zijn meestal niet gezond en ook niet gesocialiseerd. Dus uiteindelijk brengt u veel geld naar de dierenarts doordat uw pupje van alles mankeert.
 2. dat de prijzen bij de fokkers onderling zo verschillend zijn heeft ook te maken met de manier waarop een fokker te werk gaat. Zeker voor ons ras zijn niet veel verplichte gezondheidsonderzoeken nodig om bij de KMSH een stamboom te verkrijgen. Maar in het belang van het ras is het wel wenselijk om aanvullende onderzoeken te doen alvorens te fokken. En deze onderzoeken kosten veel geld.
 3. Kijk in welke omgeving de pups gehuisvest zijn. Pups hebben een prikkelrijke omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Honden die in een schuurtje opgroeien, hebben minder kans op te groeien tot normale sociale honden, omdat ze niet aan de alledaagse geluiden blootgesteld worden.

Verschillende factoren bepalen mede de hoogte van de pupprijs:

 1. huisvesting van moeder en pups
 2. dure dekgelden en ver moeten rijden voor een dekking met eventuele hotelovernachtingen
 3. lid zijn van een of meerdere rasverenigingen
 4. een aantal shows verplicht lopen
 5. tijd die een fokker steekt in de verzorging van de pups en het socialiseren; de extraatjes die je bij het afhalen van de pup krijgt (denk hierbij aan: voldoende voer voor de 1e week, extra informatie, nestgeurdoekje enz.)

Dus kijk gewoon goed uit bij welke fokker u een pup koopt, vertel wat uw verwachtingen zijn en wat u wilt doen met de pup en kijk of de fokker aan uw verwachtingen voldoet.
En vergeet zeker niet te vragen naar alle gezondheidsattesten en of er een fokgeschiktheidsattest overlegd kan worden. Hebt u twijfels dan kijk dan liever verder en ga zeker niet over 1 nacht ijs.

Hoe gaat alles in zijn werk als we interesse tonen in een pup?

 1. Reserveren van een pup kan alleen als er op de website vermeld staat dat er reserveringen kunnen worden aangenomen. Als onze wachtlijst volstaat, plaatsen wij niemand meer op de wachtlijst. Het is wel mogelijk om eventueel op de reservelijst te komen, want er zijn altijd omstandigheden, waardoor mensen moeten annuleren.  Maar ook alleen maar als plaats is op de reservelijst, want we zetten zeker geen 10 mensen op een reservelijst, want laten we eerlijk zijn, er is dan weinig kans dat u een pup kan krijgen hier.
  Om te reserveren kunt u het contactformulier invullen of een mailtje sturen.
 2. Wij stellen het op prijs dat u in de mail iets over u zelf vertelt en uw gezinssituatie. Daarbij zouden wij ook graag van u horen waarom u voor dit ras gekozen hebt. Wees ook eerlijk over de tijd die u ter beschikking heeft om een pup op te voeden, want zeker in de puppyperiode laat men een pup niet lang alleen.
  Families, waarvan de partners beide fulltime werken op dezelfde uren, komen niet in aanmerking voor een pup, tenzij  ze kunnen aantonen dat er oppas voorzien is.
 3. Wij krijgen wekelijks meerdere mails van mensen die op zoek zijn naar een witte herder-pup. Daarbij maken wij noodgedwongen tegenwoordig al een selectie. De laatste jaren blijkt het steeds vaker voor te komen dat mensen nog niet meer de tijd nemen om een reactie terug te sturen, ondanks dat wij een zorgvuldig opgestelde mail met bijkomende info hebben verstuurd.
  Wij beantwoorden elke serieuze mail met zorg en als wij er een goed gevoel bij hebben, plaatsen wij u op een voorlopige wachtlijst. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.
 4. Tijdens het kennismakingsgesprek krijgt u info over het ras en de ouders en kunt u de papieren inzien. U kunt al uw vragen stellen en kennismaken met onze honden en met onze manier van werken. Wanneer u en wij als fokker bij dit gesprek een positief gevoel hebben, blijft u op de wachtlijst staan . 
 5. Het kennismakingsgesprek gebeurt na drachtbevestiging van een teefje.
 6. Informatie bij het toewijzen van de pups in het nest:
  wij plaatsen onze pups niet naar datum van aanmelding of zoveelste plaats op de wachtlijst, maar op informatie/wensen van de eigenaar, onze intuïtie en geschiktheid! 

Vanwege de vele aanvragen wekelijks, kunnen wij helaas niet ingaan op de vraag om vrijblijvend naar onze honden te komen kijken. Ik besteed veel aandacht aan onze honden en wil dat ze hun dagelijkse bezigheden krijgen. Dus mijn tijd moet ik beperken tot de kennismakingsgesprekken met de mensen die zich, uiteraard geheel vrijblijvend, hebben ingeschreven op de wachtlijst.

Wij werken met een lijst, maar maken die lijst pas aan als er daadwerkelijk een teefje gedekt is. 
U kunt zich geheel vrijblijvend op de lijst laten plaatsen, dit betreft uiteraard een voorlopige reservering, want wij willen u eerst ontmoeten.
Op de puppypagina staat vermeld of er nog reserveringen mogelijk zijn.  
Wij nemen dus geen reserveringen meer aan op lange termijn. Want uit ervaring weten we dat mensen van gedachte veranderen als ze zo lang van te voren op een wachtlijst staan en zich toch niet afmelden als ze al voorzien van een pup.
 

Ja, wij verwachten dat de mensen op kennismaking komen. Wij willen graag weten bij wie onze pups terecht komen. Tijdens dit gesprek krijgt u verdere info over het ras en de ouders en kunt u de papieren inzien van de ouders (stambomen, gezondheidsonderzoeken, showresultaten). U kunt al uw vragen stellen en  kennismaken met onze honden en met onze manier van werken. De kennismakingen staan gepland  na drachtbevestiging. 

De aanbetaling wordt besproken tijdens de kennismaking.
 

Wij fokken onder de Koninklijke Maatschappij St. Hubertus.

Onze pups krijgen een officiële FCI-stamboom, afgegeven door de KMSH.

Onze pups krijgen een officiële FCI-stamboom, afgegeven door de KMSH.Als de pupjes de leeftijd van 3-4 weken bereikt hebben, dan mogen de aanstaande pupouders hun pupje komen bezoeken. De eerste  weken is er geen bezoek mogelijk, want wij willen dat moeder en pups voldoende rust krijgen om te groeien. Er zijn 2 bezoekmiddagen per week. U kunt dan kiezen welke dag het beste uitkomt voor u.
VASTE BEZOEKTIJDEN 
Onze pups worden hier in huis grootgebracht en niet in een achtergelegen schuurtje en dat betekent veel poetswerk en een goede organisatie. Ook wil ik mijn gezin niet "verwaarlozen" en de andere honden hun nodige aandacht en verzorging geven. Verder gaat er veel tijd zitten in het bijwerken van de puppysite, zodat jullie kunnen genieten van alle foto's en filmpjes.
Maar het allerbelangrijkste is dat de pups regelmatig rust nodig hebben om te groeien.<br>
BEZOEKERS
De bezoekuren worden na de geboorte medegedeeld en zijn alleen maar voor de mensen die op dat moment een pup uit het nestje krijgen. Want als baasje heb je natuurlijk veel vragen en daar wil ik dan ook de tijd voor hebben om op te antwoorden.
Ik wil jullie dan ook vriendelijk verzoeken om de bezoekregeling te respecteren.

In onze kennel werken wij niet met het "systeem" van wie het eerste komt, die krijgt de beste keuze. Derhalve zal degene die zich als laatste heeft ingeschreven ook niet het gevoel hebben het zogenaamde "overgebleven" pupje te krijgen. Wij proberen altijd rekening te houden met de wensen van de pupkopers. De een wil graag een showhond of wil er graag mee gaan fokken, de ander wil enkel alleen een leuke huishond. Daarom zullen wij ook altijd kijken welke hond het beste bij u past. U kunt gerust een voorkeur uitspreken voor een bepaalde pup en dan kijken wij of de pup bij uw wensen past. Wij hebben de pups al die weken bij ons kunnen observeren en weten welke kwaliteiten/karakters ze bezitten. De definitieve keuze van uw pup maken we pas rond de leeftijd van 7 weken, want dan kunnen we de karakters al beter beoordelen en voor de mensen die een showhondje willen kunnen we ook het gangwerk en gebit beoordelen.
Rond de leeftijd van 7 weken laten wij ook karaktertestjes doen en pas na die testjes wordt de definitieve pupkeuze besproken.

Mogen wij zelf de naam kiezen voor op de stamboom?
Nee, de stamboomnamen geef ik altijd zelf. De stamboomnaam moet hier elk jaar met een bepaalde letter beginnen en vaak gebruik ik een bepaald thema voor de namen (bijvoorbeeld namen uit een musical of film e.d.)
De roepnaam mag u uiteraard wel zelf kiezen en die hoeft niet met een bepaalde letter te beginnen.

De pups mogen het nestje verlaten vanaf de leeftijd van 7,5 weken.

Kunnen wij een hond nemen als we fulltime werken?

Familie's, waarvan beide partners fulltime werken op dezelfde uren, komen niet in aanmerking voor een pup, tenzij  ze kunnen aantonen dat er oppas voorzien is het eerste jaar.
Mensen met een full-time baan zouden goed moeten nadenken voordat ze aan een hond beginnen. Ze zijn hele dagen weg en als ze thuiskomen willen ze graag uitrusten en moeten ze meestal voor het eten zorgen. Heeft u dan wel zin en genoeg tijd om de hond aandacht te geven als u thuiskomt?
Wanneer u een pup neemt en hierbij fulltime werkt, is dat absoluut ten nadele van de opvoeding en zeker ook niet eerlijk t.o.v. de pup. Zeker in zijn prille leventje heeft hij iemand nodig die hem wegwijs maakt in de grote wereld en verdient het niet om hele dagen thuis te treuren omdat zijn baasje weggaat en dientengevolge dingen begint te vernielen, want hij moet uiteindelijk zijn tijd weten door te brengen.
Wilt u dan toch beginnen aan een pup, zorg dan ervoor dat u oppas regelt en/of voldoende verlof opspaart.

Het ras is in mijn ogen geen "beginnersras'. Vanwege hun gevoelige karakter is het wenselijk dat de toekomstige baasjes toch wel enige hondenervaring hebben. Want een fout in de opvoeding kan al snel leiden tot ongewenst gedrag.

Natuurlijk weten wij ook dat niet iedereen evenveel ervaring heeft en daarom raden wij dan ook aan om een goede hondenschool te bezoeken en voor mensen met geen ervaring bestaat de mogelijkheid om in het begin een reeks privelessen te nemen, om zodoende de eerste moeilijke opvoedingsperiode goed door te komen. Uit onze jarenlange ervaring merken wij dat mensen met ervaring nagenoeg  weinig problemen ondervinden in de opvoeding omdat ze weten hoe ze er mee moeten omgaan. 
De witte herder leert enorm snel en leert dus ook verkeerde dingen heel snel. En het is veelal moeilijker om ongewenst om te buigen naar gewenst gedrag. 
Daarnaast moet u zich realiseren dat het ras voldoende beweging en geestelijke activiteiten moet krijgen. Een hond die zich verveelt, gaat ook ongewenst gedrag vertonen. 
Wij proberen in ieder geval heel selectief te werk te gaan bij het uitzoeken van de geschikte baasjes voor onze pups.