Neem contact op via mail
 Stokrooie-Hasselt

Zwitserse Witte Herders

witte herdershond | info over de koop van een pup

Wij krijgen regelmatig mails om verdere informatie en hieronder vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen. Kijk bij onderstaande onderwerpen voor meer info over onze manier van werken.

Wij geven geen prijs  door via mail of telefoon, want de mails/telefoontjes met enkel de vraag: "wat kost een pup bij jullie?" zijn talrijk en worden ook niet meer beantwoord!
Indien u interesse heeft voor de aankoop van een pup en er is nog een plaatsje vrij op de wachtlijst, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en krijgt u alle verdere informatie, waaronder ook de prijs medegedeeld.
Wanneer u besluit om een hond aan te schaffen, moet u zich ervan bewust zijn dat dit onkosten met zich meebrengt. Het is niet alleen de aanschafprijs waar u rekening mee moet houden. Terugkomende kosten zoals verzorging, voeding, dierenartskosten, zijn kosten die jaarlijks terugkomen.
De gemiddelde pupprijs bij de fokkers in Europa ligt tussen de 1000 en 1600 euro en soms nog hoger.
Waarom zijn die verschillen nu zo groot:

 1. de broodfokkers kunnen hun pups goedkoper verkopen, want zij zullen geen dure gezondheidsonderzoeken doen bij hun fokhonden en doen verder niets voor het welzijn van hun honden. Als het maar geld opbrengt. U kunt geluk hebben met zo'n hondje, maar in de meeste gevallen geldt hier: goedkoop = duurkoop. Want die pupjes zijn meestal niet gezond en ook niet gesocialiseerd. Dus uiteindelijk brengt u veel geld naar de dierenarts doordat uw pupje van alles mankeert.
 2. dat de prijzen bij de fokkers onderling zo verschillend zijn heeft ook te maken met de manier waarop een fokker te werk gaat. Zeker voor ons ras zijn niet veel verplichte gezondheidsonderzoeken nodig om bij de KMSH een stamboom te verkrijgen. Maar in het belang van het ras is het wel wenselijk om aanvullende onderzoeken te doen alvorens te fokken. En deze onderzoeken kosten veel geld.
 3. Kijk in welke omgeving de pups gehuisvest zijn. Pups hebben een prikkelrijke omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Honden die in een schuurtje opgroeien, hebben minder kans op te groeien tot normale sociale honden, omdat ze niet aan de alledaagse geluiden blootgesteld worden.

Verschillende factoren bepalen mede de hoogte van de pupprijs:

 1. huisvesting van moeder en pups
 2. dure dekgelden en ver moeten rijden voor een dekking met eventuele hotelovernachtingen
 3. lid zijn van een of meerdere rasverenigingen
 4. een aantal shows verplicht lopen
 5. tijd die een fokker steekt in de verzorging van de pups en het socialiseren; de extraatjes die je bij het afhalen van de pup krijgt (denk hierbij aan: voldoende voer voor de 1e week, extra informatie, nestgeurdoekje enz.)

Dus kijk gewoon goed uit bij welke fokker u een pup koopt, vertel wat uw verwachtingen zijn en wat u wilt doen met de pup en kijk of de fokker aan uw verwachtingen voldoet.
En vergeet zeker niet te vragen naar alle gezondheidsattesten en of er een fokgeschiktheidsattest overlegd kan worden. Hebt u twijfels dan kijk dan liever verder en ga zeker niet over 1 nacht ijs.

Wanneer u interesse heeft voor een pup, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. 
Wij stellen het op prijs dat u in de mail iets over u zelf verteld en uw gezinssituatie. Daarbij zouden wij ook graag van u horen waarom u voor dit ras gekozen hebt. Wees ook eerlijk over de tijd die u ter beschikking  heeft om een pup op te voeden, want zeker in de puppyperiode laat men een pup niet lang alleen. 
Wij krijgen wekelijks meerdere mails van mensen die op zoek zijn naar een witte herderpup. Daarbij maken wij noodgedwongen tegenwoordig al een selectie. De laatste jaren blijkt het steeds vaker voor te komen dat mensen nog niet meer de tijd nemen om een reactie terug te sturen, ondanks dat wij een zorgvuldig opgestelde mail met bijkomende info hebben verstuurd.
Mails met de tekst "hebben jullie nog pups en wat kosten ze?" worden niet meer beantwoord.
Wij beantwoorden elke serieuze mail met zorg en als wij er een goed gevoel bij hebben, plaatsen wij u op een voorlopige reserveringslijst.
Wij maken dan vervolgens ruim voor de dekking een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 
Tijdens dit gesprek krijgt u info over het ras en de ouders, kunt u de papieren inzien van de ouders (stambomen, gezondheidsonderzoeken, showresultaten). U kunt al uw vragen stellen en  kennismaken met onze honden en met onze manier van werken.
Wanneer u en wij als fokker bij dit gesprek een positief gevoel hebben, blijft u op de reserveringslijst staan.
Een kennismakingsgesprek is bij ons meestal al ruim voor de geplande dekking van het teefje. Op die manier heeft nog volop gelegenheid om eventueel andere fokkers te bezoeken en uw keuze te maken.
Zodra het teefje gedekt is krijgt u bericht van ons en vragen wij of u nog interesse heeft. 
4 weken na de dekking laten wij een echo maken en als het teefje drachtig is vragen wij een aanbetaling. U hebt dan inmiddels voldoende tijd gehad om een definitieve beslissing te nemen en wij als fokker verwachten dan ook dat u binnen 1 week de aanbetaling overmaakt. Na de aanbetaling is uw reservering van een pup definitief.

Wij werken inderdaad met een wachtlijst en u moet rekening houden met een wachttijd van ongeveer 6 maanden tot een jaar, aangezien wij maar 1 of 2 nestjes fokken per jaar.
Veel mensen vragen op welke plaats ze op de reserveringslijst staan en hieronder dan enige uitleg omtrent deze lijst.
Ter verduidelijking: op de reserveringslijst staan is geheel vrijblijvend en tot aan de echo heeft u de mogelijkheid om te annuleren.
Wij stellen het dan ook op prijs om ons even iets te laten weten indien u van de lijst gehaald wilt worden!
U wordt op datum van inschrijving op de lijst geplaatst.
Ruim voor de dekking maak ik met iedereen op de lijst een afspraak om kennis te komen maken. Hier vallen al mensen van de lijst af omdat ze niet meer reageren op mijn uitnodiging.
Na de kennismaking kan het ook voorkomen dat er iemand afvalt van de lijst. We zijn zeer selektief in de keuze van de aanstaande baasjes en bij twijfel verkopen wij u geen pup. Zelf dient u ook kieskeurig te zijn en als u de honden en onze manier van werken niet waardeert, kijkt u best ook gewoon verder.
Na de dekking krijgt u een berichtje  en kunt u dit ook lezen op de website. Ook dan reageren mensen niet altijd en vallen dus van de lijst af.
Na de echo krijgt iedereen weer bericht per mail, sms of telefoon en wordt de website geupdated en dan dient de aanbetaling binnen 1 week te worden voldaan. Wie niet op tijd de aanbetaling voldoet, wordt zonder bericht van de lijst geschrapt. De echte serieuze aanstaande baasjes leven mee en kijken vol spanning uit naar de echo en volgen ook de website op de voet. Dus er is geen excuus dat men de mail niet gehad heeft of de website niet heeft bekeken.
Zoals u dus kunt lezen is de reserveringslijst voor 90% definitief na de aanbetaling na de echo en kan ik dan pas zeggen wie op welke plaats staat.
Na de geboorte krijgt u weer bericht. Omdat wij pas na de geboorte de verdeling van de geslachten weten, valt regelmatig ook nog iemand van de lijst af omdat wij gewoonweg te weinig reuen of teven hebben gekregen.  In dat geval hebben wij altijd een reservelijst met mensen die geluk hebben, dat op die manier weer een pupje vrij komt om te reserveren.

Ja, wij verwachten dat de mensen ruimschoots voor de dekking op kennismaking komen. Wij willen graag weten bij wie onze pups terecht komen. Tijdens dit gesprek krijgt u verdere info over het ras en de ouders en kunt u de papieren inzien van de ouders (stambomen, gezondheidsonderzoeken, showresultaten). U kunt al uw vragen stellen en  kennismaken met onze honden en met onze manier van werken.

Bij de reservering van een pup hoeft u nog geen aanbetaling te doen. Ook niet als u op kennismaking komt. Wij geven u de kans om tot na de echo goed na te denken over uw keuze om een pup te kopen en bij welke fokker.
4 weken na de dekking laten wij een echo maken en als het teefje drachtig is vragen wij een aanbetaling. U hebt dan inmiddels voldoende tijd gehad om een definitieve beslissing te nemen en wij als fokker verwachten dan ook dat u binnen 1 week de aanbetaling overmaakt. Na de aanbetaling is uw reservering van een pup definitief.
Een aanbetaling wordt niet meer terugbetaald als u alsnog afziet van de pup. We verwachten dat de aanstaande baasjes grondig hebben nagedacht over hun beslissing en hopen zo de impulsieve aanvragen te vermijden.
(behalve bij aantoonbare en ernstige omstandigheden wordt de aanbetaling terugbetaald)

Ja, wij zijn lid van de volgende rasverenigingen:

 1. ZWHVN Nederland
 2. RZWH Nederland
 3. BVWS Duitsland
 4. RWS Duitsland

Onze pups krijgen een officiële FCI-stamboom, afgegeven door de KMSH.

Onze pups krijgen een officiële FCI-stamboom, afgegeven door de KMSH.Als de pupjes de leeftijd van 3 weken bereikt hebben, dan mogen de aanstaande pupouders hun pupje komen bezoeken. De eerste 3 weken is er geen bezoek mogelijk, want wij willen dat moeder en pups voldoende rust krijgen om te groeien. Er zijn 2 bezoekmiddagen per week. U kunt dan kiezen welke dag het beste uitkomt voor u.
VASTE BEZOEKTIJDEN 
Onze pups worden hier in huis grootgebracht en niet in een achtergelegen schuurtje en dat betekent veel poetswerk en een goede organisatie. Ook wil ik mijn gezin niet "verwaarlozen" en de andere honden hun nodige aandacht en verzorging geven. Verder gaat er veel tijd zitten in het bijwerken van de puppysite, zodat jullie kunnen genieten van alle foto's en filmpjes.
Maar het allerbelangrijkste is dat de pups regelmatig rust nodig hebben om te groeien.<br>
BEZOEKERS
De bezoekuren worden na de geboorte medegedeeld en zijn alleen maar voor de mensen die op dat moment een pup uit het nestje krijgen. Want als baasje heb je natuurlijk veel vragen en daar wil ik dan ook de tijd voor hebben om op te antwoorden.
Ik wil jullie dan ook vriendelijk verzoeken om de bezoekregeling te respecteren.

In onze kennel werken wij niet met het "systeem" van wie het eerste komt, die krijgt de beste keuze. Derhalve zal degene die zich als laatste heeft ingeschreven ook niet het gevoel hebben het zogenaamde "overgebleven" pupje te krijgen. Wij proberen altijd rekening te houden met de wensen van de pupkopers. De een wil graag een showhond of wil er graag mee gaan fokken, de ander wil enkel alleen een leuke huishond. Daarom zullen wij ook altijd kijken welke hond het beste bij u past. U kunt gerust een voorkeur uitspreken voor een bepaalde pup en dan kijken wij of de pup bij uw wensen past. Wij hebben de pups al die weken bij ons kunnen observeren en weten welke kwaliteiten/karakters ze bezitten. De definitieve keuze van uw pup maken we pas rond de leeftijd van 7 weken, want dan kunnen we de karakters al beter beoordelen en voor de mensen die een showhondje willen kunnen we ook het gangwerk en gebit beoordelen.
Rond de leeftijd van 7 weken laten wij ook karaktertestjes doen en pas na die testjes wordt de definitieve pupkeuze besproken.

Mogen wij zelf de naam kiezen voor op de stamboom?
Nee, de stamboomnamen geef ik altijd zelf. De stamboomnaam moet hier elk jaar met een bepaalde letter beginnen en vaak gebruik ik een bepaald thema voor de namen (bijvoorbeeld namen uit een musical of film e.d.)
De roepnaam mag u uiteraard wel zelf kiezen en die hoeft niet met een bepaalde letter te beginnen.

De pups mogen het nestje verlaten vanaf de leeftijd van 7,5 week.

Kunnen wij een hond nemen als we fulltime werken?
Mensen met een full-time baan zouden goed moeten nadenken voordat ze aan een hond beginnen. Ze zijn hele dagen weg en als ze thuiskomen willen ze graag uitrusten en moeten ze meestal voor het eten zorgen. Heeft u dan wel zin en genoeg tijd om de hond aandacht te geven als u thuiskomt?
Wanneer u een pup neemt en hierbij fulltime werkt, is dat absoluut ten nadele van de opvoeding en zeker ook niet eerlijk t.o.v. de pup. Zeker in zijn prille leventje heeft hij iemand nodig die hem wegwijs maakt in de grote wereld en verdient het niet om hele dagen thuis te treuren omdat zijn baasje weggaat en dientengevolge dingen begint te vernielen, want hij moet uiteindelijk zijn tijd weten door te brengen.
Wilt u dan toch beginnen aan een pup, zorg dan ervoor dat u oppas regelt en/of voldoende verlof opspaart.

Het ras is in mijn ogen geen "beginnersras'. Vanwege hun gevoelige karakter is het wenselijk dat de toekomstige baasjes toch wel enige hondenervaring hebben. Want een fout in de opvoeding kan al snel leiden tot ongewenst gedrag.

Natuurlijk weten wij ook dat niet iedereen evenveel ervaring heeft en daarom raden wij dan ook aan om een goede hondenschool te bezoeken en voor mensen met geen ervaring bestaat de mogelijkheid om in het begin een reeks privelessen te nemen, om zodoende de eerste moeilijke opvoedingsperiode goed door te komen. Uit onze jarenlange ervaring merken wij dat mensen met ervaring nagenoeg  weinig problemen ondervinden in de opvoeding omdat ze weten hoe ze er mee moeten omgaan. 
De witte herder leert enorm snel en leert dus ook verkeerde dingen heel snel. En het is veelal moeilijker om ongewenst om te buigen naar gewenst gedrag. 
Daarnaast moet u zich realiseren dat het ras voldoende beweging en geestelijke activiteiten moet krijgen. Een hond die zich verveelt, gaat ook ongewenst gedrag vertonen. 
Wij proberen in ieder geval heel selectief te werk te gaan bij het uitzoeken van de geschikte baasjes voor onze pups.