Neem contact op via mail
 Stokrooie-Hasselt

Zwitserse Witte Herders

zwitserse witte herder pups | hoe werken wij als fokker

Af en toe fok ik een nestje Zwitserse Witte Herderpups uit zorgvuldig gekozen ouderdieren, die ruimschoots voldoen aan alle eisen van de rasverenigingen en volledig goedgekeurd zijn voor fokdoeleinden. Wilt u in aanmerking komen voor een pupje uit onze kennel neem dan tijdig van te voren contact op, want onze pups zijn meestal al ruimschoots voor de dekking gereserveerd. Er is wel altijd een mogelijkheid om nog op de reservelijst te komen, want soms moeten mensen door omstandigheden hun reservering annuleren. Kijk bij onderstaande onderwerpen voor meer info over onze manier van werken.

Een goede fokker fokt honden als liefhebberij. Hij doet verantwoorde combinaties en probeert zo gezond mogelijke puppies te fokken die zoveel mogelijk voldoen aan de specifieke kenmerken van het ras, zoals beschreven in de rasstandaard. Ook let hij op de karaktereigenschappen en bloedlijnen van de ouderdieren, want een mooie hond met een slecht karakter is voor niemand leuk. Staar u ook niet blind op kampioenstitels van een hond, de erfelijke achtergrond van een hond bepaalt de hoogste waarde voor fokgeschiktheid in onze ogen. Eventuele titels zijn voor ons uiteraard een leuke erkenning als fokker, maar bepalen nooit de fokgeschiktheid van een hond. Als aanstaande pupkoper doet u er verstandig aan om eventueel meerdere fokkers te gaan bezoeken en te kijken hoe de honden er leven. Een goede fokker zal ook alle tijd voor u hebben en u krijgt duidelijke antwoorden op uw vragen. Verder zal een fokker die verantwoord fokt u ongevraagd alle certificaten van de gezondheidsonderzoeken laten zien die voor het ras noodzakelijk/wenselijk zijn. Wees verder bereid om eventueel wat langer te wachten op een pup als u een goed gevoel heeft bij een fokker.
Bij fokken komt heel wat kijken en elke fokker kent diepe dalen en hoogtepunten. Een nestje grootbrengen is niet alleen met de puppies spelen en genieten, maar brengt ook zorgen mee. Denk er maar eens aan dat de moeder bv. niet genoeg melk heeft of ernstig ziek wordt na de bevalling.
Een goede naam als fokker moet je je verdienen. Niet alleen het aantal showsuccessen, maar vooral het vertrouwen en de tevredenheid van de pupkopers bepalen voor het grootste deel de goede naam van de kennel.
Ik sta als fokker altijd 100% achter mijn beslissingen en vraag zelfs nog regelmatig advies aan collega's die van bepaalde bloedlijnen nog meer weten als ik. Maar zoals onder garantie/nazorg beschreven staat moeten we altijd afwachten wat de natuur bijdraagt. Want veel eigenschappen kunnen na generaties te hebben overgeslagen toch weer naar boven komen.
 

Het ras is momenteel enorm in populariteit aan het stijgen en dit brengt natuurlijk een aantal mensen met minder goede bedoelingen op het idee om massaal te fokken. Hierbij wordt  dan niet meer geselecteerd op gezondheid, karakter en het welzijn van de moederhond, maar op "geld binnenbrengen". Aan u om kritisch te blijven als u een fokker bezoekt. Laat u niet misleiden door mooie praatjes en koop enkel als u een goed gevoel erbij heeft.
Jammer genoeg heb ik de laatste jaren steeds weer moeten toekijken hoe anderen bijna letterlijk hele teksten van mijn site overnemen en zonder toestemming op hun site plaatsen, ondanks een copyright. Het is niet mogelijk om hier steeds weer achteraan te zitten en ik kan nu alleen maar zeggen dat ik me eigenlijk vereerd voel, want blijkbaar vindt men die teksten heel waardevol. Maar de wijze en passie waarop wij te werk gaan met het fokken van een nestje zijn toch persoonlijk en uniek en dat is niet te copyrighten.

Onze honden leven NIET in kennels, maar maken deel uit van ons gezin en leven in huis of kunnen buiten lekker vrij in de tuin spelen. Wij fokken uit liefhebberij en passie en bovendien zeer selectief.Wij fokken ook enkel met voor de fok goedgekeurde ouderdieren, dat wil zeggen dat de honden officieel gecontroleerd worden op HD, ED, MDR1, DM, Hypofysaire Dwerggroei en een BAER-test ondergaan (gehoortest). Ook laat ik de rug röntgenen op Cauda Equina en de ogen controleren op erfelijke afwijkingen. Sinds 2021 laten wij ook via het Embarkpanel in Amerika testen op genetische afwijkingen.

Niet al deze gezondheidsonderzoeken zijn verplicht conform het fokreglement, maar aangezien ik zelf de lat vrij hoog leg om op die manier zoveel mogelijke erfelijke gebreken uit te sluiten, worden onze fokhonden aan alle onderzoeken onderworpen die ik belangrijk acht voor het ras. 
Zoals op de pagina gastgezin ook beschreven staat heb ik een grens gesteld aan het aantal honden dat ik kan verzorgen zonder ze tekort te doen, want onze honden zijn echte gezinshonden, die de meeste tijd lekker binnen zijn bij mij en daarnaast elke dag hun activiteiten krijgen zoals wandelen, zwemmen, hondenschool en veel aandacht. 
Omdat ik (Hildegard) fulltime thuis ben heb ik alle tijd om me voor volledig in te zetten voor onze honden en het grootbrengen van een nestje. Iets dat ik met heel veel plezier en liefde doe. Elke dekking, dracht en geboorte zijn voor mij altijd weer bijzonder. Onze teefjes worden voor de dekking ook altijd eerst grondig onderzocht in een kliniek, gespecialiseerd in fokken. We laten ook standaard een vaginaal uitstrijkje maken voor bacteriologisch onderzoek. 

Wij fokken conform het fokreglement (+ daarnaast doen wij nog een aantal aanvullende gezondheidsonderzoeken) en zijn aangesloten bij:

 •     Koninklijke Maatschappij St. Hubertus KMSH
 •     FCI

Onze pups:

 •     worden verkocht met officiële FCI-stamboom van de KMSH
 •     zijn van DNA gecertificeerde ouders
 •     zijn van ouders, die officieel goedgekeurd zijn qua gezondheidsonderzoeken
 •     zijn van ouders, die in het bezit zijn van een officieel fokattest
 •     worden volledig ontwormd (4 keer)
 •     worden conform schema ingeënt (inclusief kennelhoest) en gechipt
 •     krijgen een Europees paspoort
 •     ondergaan een karaktertest om de juiste matches te vormen met de aanstaande baasjes
 •     krijgen een uitgebreid puppypakket mee

Onze pups worden in huis geboren en groeien hier ook op. Alle weken slaap ik naast de werpkist/puppykamer om zo een oogje in het zeil te houden en alles schoon te houden. Elke dag worden de pups 2 keer gewogen en dat wordt bijgehouden in een schrift dat de aanstaande pupkoper later meekrijgt. Na 3 weken mogen ze uit hun werpkist en komen ze in de puppykamer, waar ze voldoende ruimte hebben om te kunnen ravotten en spelen. De puppykamer grenst aan onze woonkamer/keuken en de pups krijgen zodoende alle huiselijke geluiden mee. Het speelgoed zal ook telkens worden verwisseld zodat ze altijd weer nieuwe indrukken krijgen. Zoals u kunt lezen proberen we onze pups zo goed mogelijk te socialiseren. Zo gauw de oortjes en oogjes open zijn zullen we ze zoveel mogelijk laten wennen aan alledaagse dingen (stofzuiger, radio, tv, harde geluiden enz.). Vanaf de leeftijd van 3 weken laten we ook visite toe. De pups worden dan natuurlijk heel veel geknuffeld en raken zo gewend aan vreemde mensen en kinderen. Vanaf de leeftijd van 5 weken mogen ze voor het eerst naar buiten, mits het weer het toelaat, in de zomer met warme temperaturen kunnen ze al met 4 weken naar buiten. Buiten hebben de pups een speciaal omheinde speeltuin met diverse speeltoestellen/attributen voor een optimale socialisatie.


Ook gaan we als ze 6 weken oud zijn voor de eerste keer een autoritje maken, zodat ze daar ook gewend aan zijn. Verder maken we vanaf de leeftijd van 6 weken (na de enting) geregeld uitstapjes naar drukke plaatsen, zoals een weekmarkt, kinderboerderij of druk winkelcentrum. Wij leggen dus een goede basis, maar het uiteindelijke karakter en gedrag is natuurlijk ook afhankelijk van een goede opvoeding en verdere  socialisatie bij de nieuwe eigenaren.
Onze pupkopers krijgen bij hun eerste pup-visite van ons mee: een infomap over het ras en een map met alle gezondheidsresultaten van de ouders. 
Zoals u kunt lezen is het opvoeden en verzorgen van een nestje een hele dagtaak. Ik heb dan ook 8 weken , maar ik doe het met heel veel liefde en plezier, want je krijgt er zoveel voor terug.

Video van ons puppypleintje met heel veel attributen voor een optimale socialisatie

Hoe gaat alles in zijn werk als we interesse tonen in een pup?

 1. Reserveren van een pup kan alleen als er op de website vermeld staat dat er reserveringen kunnen worden aangenomen. Als onze wachtlijst volstaat, plaatsen wij niemand meer op de wachtlijst. Het is wel mogelijk om eventueel op de reservelijst te komen, want er zijn altijd omstandigheden, waardoor mensen moeten annuleren.  Maar ook alleen maar als plaats is op de reservelijst, want we zetten zeker geen 10 mensen op een reservelijst, want laten we eerlijk zijn, er is dan weinig kans dat u een pup kan krijgen hier.
  Om te reserveren kunt u het contactformulier invullen of een mailtje sturen.
 2. Wij stellen het op prijs dat u in de mail iets over u zelf vertelt en uw gezinssituatie. Daarbij zouden wij ook graag van u horen waarom u voor dit ras gekozen hebt. Wees ook eerlijk over de tijd die u ter beschikking heeft om een pup op te voeden, want zeker in de puppyperiode laat men een pup niet lang alleen.
  Families, waarvan de partners beide fulltime werken op dezelfde uren, komen niet in aanmerking voor een pup, tenzij  ze kunnen aantonen dat er oppas voorzien is.
 3. Wij krijgen wekelijks meerdere mails van mensen die op zoek zijn naar een witte herder-pup. Daarbij maken wij noodgedwongen tegenwoordig al een selectie. De laatste jaren blijkt het steeds vaker voor te komen dat mensen nog niet meer de tijd nemen om een reactie terug te sturen, ondanks dat wij een zorgvuldig opgestelde mail met bijkomende info hebben verstuurd.
  Wij beantwoorden elke serieuze mail met zorg en als wij er een goed gevoel bij hebben, plaatsen wij u op een voorlopige wachtlijst. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.
 4. Tijdens het kennismakingsgesprek krijgt u info over het ras en de ouders en kunt u de papieren inzien. U kunt al uw vragen stellen en kennismaken met onze honden en met onze manier van werken. Wanneer u en wij als fokker bij dit gesprek een positief gevoel hebben, blijft u op de wachtlijst staan . 
 5. Het kennismakingsgesprek gebeurt na drachtbevestiging van een teefje.
 6. Informatie bij het toewijzen van de pups in het nest:
  wij plaatsen onze pups niet naar datum van aanmelding of zoveelste plaats op de wachtlijst, maar op informatie/wensen van de eigenaar, onze intuïtie en geschiktheid! 

Vanwege de vele aanvragen wekelijks, kunnen wij helaas niet ingaan op de vraag om vrijblijvend naar onze honden te komen kijken. Ik besteed veel aandacht aan onze honden en wil dat ze hun dagelijkse bezigheden krijgen. Dus mijn tijd moet ik beperken tot de kennismakingsgesprekken met de mensen die zich, uiteraard geheel vrijblijvend, hebben ingeschreven op de wachtlijst.

De prijs wordt u medegedeeld bij de kennismaking.

In onze kennel werken wij niet met het "systeem" van wie het eerste komt, die krijgt de beste keuze. Derhalve zal degene die zich als laatste heeft ingeschreven ook niet het gevoel hebben het zogenaamde "overgebleven" pupje te krijgen. Wij proberen altijd rekening te houden met de wensen van de pupkopers. De een wil graag een showhond of wil er graag mee gaan fokken, de ander wil enkel alleen een leuke huishond. Daarom zullen wij ook altijd kijken welke hond het beste bij u past. U kunt gerust een voorkeur uitspreken voor een bepaalde pup en dan kijken wij of de pup bij uw wensen past. Wij hebben de pups al die weken bij ons kunnen observeren en weten welke kwaliteiten/karakters ze bezitten. De definitieve keuze van uw pup maken we pas rond de leeftijd van 7 weken, want dan kunnen we de karakters al beter beoordelen en voor de mensen die een showhondje willen kunnen we ook het gangwerk en gebit beoordelen.
Rond de leeftijd van 7 weken laten wij ook karaktertestjes doen en pas na die testjes wordt de definitieve pupkeuze besproken.
Bij enige twijfel over het welzijn van onze pups worden ze niet verkocht. De nieuwe eigenaar kan nadien altijd bij ons terecht voor vragen en raad over de opvoeding. Ook stellen wij het op prijs om de ontwikkeling van de door ons gefokte pups te blijven volgen. 

Als de pupjes de leeftijd van 3-4 weken bereikt hebben, mogen de aanstaande pupouders hun pupje komen bezoeken. De eerste 3 weken is er geen bezoek mogelijk, want wij willen dat moeder en pups voldoende rust krijgen. Het bezoeken van de pups kan 2 keer per week op een middag.
VASTE BEZOEKTIJDEN
Onze pups worden hier in huis grootgebracht en niet in een achtergelegen schuurtje en dat betekent veel poetswerk en een goede organisatie. Ook wil ik mijn gezin niet "verwaarlozen" en de andere honden hun nodige aandacht en verzorging geven. Verder gaat er veel tijd zitten in het bijwerken van de puppysite, zodat jullie kunnen genieten van alle foto's en filmpjes.
Maar het allerbelangrijkste is dat de pups regelmatig rust nodig hebben om te groeien.
BEZOEKERS
De bezoekuren worden na de geboorte medegedeeld en zijn alleen maar voor de mensen die op dat moment een pup uit het nestje krijgen. Want als baasje heb je natuurlijk veel vragen en daar wil ik dan ook de tijd voor hebben om op te antwoorden.
Ik wil jullie dan ook vriendelijk verzoeken om de bezoekregeling te respecteren.
 

Garantie is een eigenlijk groot woord, want niemand kan levenslange garantie geven op "levende have". Het pupje dat met 8 weken kerngezond het nestje verlaat kan opeens ziek worden en komen te overlijden. Wij proberen om zo goed mogelijk verantwoordee combinaties te maken en verder zullen we moeten afwachten wat de natuur ons geeft.
De garantiebepalingen staan vermeld in ons koopcontract.